Videolar

25 Nisan 2024 Perşembe

Yağmur'un Bahçe Güncesi çocuk kitabı yapay zeka ile diziye dönüştürüldü


Prof. Ulaş Başar Gezgin bu video üretiminde ücretsiz Lumen5 isimli yapay zeka aracını kullandı

 

Matematik denklemlerini çözmekten diller arası çeviri yapmaya kadar birçok alanda kullanılan yapay zeka ile şimdi de çocuk video dizisi oluşturuldu.

 

Galata Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ulaş Başar Gezgin, Yağmur'un Bahçe Güncesi isimli bir çocuk öykü kitabını yapay zeka kullanarak video dizisi haline getirdi.

 

Youtube'ta yayınlanan video dizi 25 bölümden oluşuyor ve toplamda yarım saat.

 

Prof. Gezgin bu video üretiminde ücretsiz Lumen5 isimli yapay zeka aracını kullandı. "Neden Türkçe değil" sorusunu da Gezgin, "Çünkü kullandığım yapay zeka aracı henüz Türkçe'de çalışmıyor" yanıtını verdi.

 

Kitabın öyküsü için Prof.Gezgin şunları söyledi:

 

"Yağmur'un Bahçe Güncesi'ni, Vietnamlı ressam Ngo Thi Thuy Duyen'le yaşadığım dönemde, 2015'te yazdım. Vietnam'ın en güzel kentlerinden olan Hoi An kentinde bahçeli bir ev inşa etmiştik. Hoi An, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde 120 bin kişilik şirin, yeşil, okyanus kıyısı bir şehir. Biz de köyle kent arası bir ortamda, 4 tarafımız yeşillik içinde yaşıyorduk. Öyküdeki gibi, bahçede ağaçlar, sebze, meyveler, çiçekler yetiştiriyorduk. Kedilerimiz, köpeklerimiz, bahçedeki havuzda balıklarımız, damda kuşlarımız vb. vardı. Kitabın 'Bahçe Güncesi' adı buradan geliyor. Başkişinin adı ise (Yağmur), anneannemin sevdiği isimden geliyor. Bizden çocuğumuz olursa adını 'Yağmur' koymamızı istemişti. Öyküyü yazarken, 8-10 yaşında bir kız çocuğunu düşündüm ve yaşadığımız olaylarla onun düşünce dünyasını harmanlamaya çalıştım. Böylelikle, hepsi bahçeye ilişkin olan bir çocuk güncesi ortaya çıktı. 25 bölümden oluşuyor. Bölümlerin çoğu, bir ağaç ya da hayvana ayrılmış durumda. Doğa sevgisi ve dostluk duygusunu vermeye çalıştım."

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder