Videolar

25 Nisan 2024 Perşembe

Yapay Zeka Postası(2)


Ulaş Başar Gezgin, ulasbasar@gmail.com  

 

Yapay zekanın PESTLE çözümlemesi, bize daha geniş bir bakış açısı sağlıyor (1):

 

Politik olarak yapay zekanın demokrasilere tehdit olacağı düşünülüyor; çünkü yapay zeka politik olarak daha fazla gözetim, özel yaşam kaybı, seçimlerin haklanması gibi olasılıklar içeriyor. Facebook gibi platformların kişisel verileri izin almaksızın üçüncü partilere satması olayı da, yapay zekayla birlikte daha büyük boyutlara taşınıyor. Öte yandan, e-devlet gibi uygulamaların yapay zekalanmasıyla devletin yurttaşına daha iyi hizmet götürmesi olası.

 

Ekonomik olarak yapay zeka, tüketicileri daha yakından gözetleyerek, şirketlerin daha çok kazanç elde etmesini sağlayacak. Şirketler, tüketicilerine el ve eldiven gibi uyum sağlayacak. Kimilerine göre, ekonomide arz ve talep, yapay zeka sayesinde daha kolay buluşacak. Hatta kimi araştırmacılar, sosyalist planlamanın yapay zekanın öngörücü analitikleri ile mümkün olacağını ve onun temelini oluşturacağını ileri sürüyor.

 

Sosyal olarak bakıldığında, yapay zekayla birlikte daha kişiselleşmiş hizmetler ve ürünler elde edeceğiz. Bunların başında, eğitim ve sağlık geliyor. Eğitim daha da bireysel bir uğraşa dönüşecek. Sağlık ise, her yurttaş için ayrıntılı verilere sahip olunması dolayısıyla, kişiye özel bir nitelik taşıyacak. Ancak, bunun olumsuz yönleri de söz konusu. Bunların başında, sigorta şirketlerinin yapay zekaya göre hasta olma riski daha yüksek olanlardan daha çok para talep etmesi geliyor.

 

Teknolojik olarak, yapay zeka, rutin işleri otomatlaştırdığında olumlu etkiler yaratacak; ancak, madalyonun öbür yüzü var: Yapay zeka, yaratıcı etkinlikleri kısıtlayabilir. Örneğin, bir söyleşi kitabı hazırlıyorsunuz. Söyleşiyi sesli olarak kaydediyorsunuz. Bir yapay zeka programı, sesi metne çevirerek sizin günlerce öne geçmenizi sağlayacak. Rutin bir iş, otomatlaşmış oldu. Öte yandan, yapay zekanın, sanatçılar yerine resim, müzik, tasarım vb. üretmesi, farklı bir açıdan değerlendirilmeyi gerektiriyor.

 

Hukuksal olarak yapay zeka, hukukçuların rutin işlerini üstlendiği ölçüde mesleği kolaylaştıracak. Bu süreçte, hukuk meslekleri de dönüşmüş olacak. Ancak, yapay hukukçuların piyasaya sürülmesi için henüz erken, çünkü şu anki modeller, hatalı kararlar alabiliyorlar. Hukuksal konuşma robotları ise, dava açma gibi süreçlerde yardımcı olarak faydalı olacak.

 

Çevresel olarak yapay zeka, şimdiye dek, büyük enerji harcamalarına neden oldu. Gerçekte, yapay zekanın yükselişi, bu sürümünde, doğa için büyük tehdit. Yapay zekanın karbon ayak izi yüksek. Fakat aynı zamanda yapay zeka, büyük devletlerin ve şirketlerin çıkarlarıyla uyumlu olduğu ölçüde – ki böyle değil-, çevre sorunlarına çözüm olmak için de kullanılabilecek.

 

****

 

Yapay zekanın olumlu yanları yanında, yapay zekalı silahlanma yarışı tehlikesi öne çıkıyor. Bunun dışında, kötücül amaçlı kullanıcıların eline geçmesi, kimi durumlarda insanları işinden etmesi, eşitsizlikleri körüklemesi, etik sorunlar yaratması, kontrol edilmesinin zorluğu vb. gibi sorunlar da sayılabilir (2).

 

BBC Fransızca’da çıkan bir yazıya göre, yapay zekanın hayatımızı kolaylaştırdığı 3 alan var: Hastalıkların tanı, takip ve tedavisinde; müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamada ve otomatik çevirilerle dil engellerini kaldırmada (3). Tıpta yapay zeka gerçekten çığır açıyor; ancak sağlığa erişimde eşitsizlikleri de dikkate almalı. Yapay zeka bugün en çok orta ve üst sınıflar için işe koşuluyor. Tıp yapay zekasının halklaşması gerekiyor. İkincisinden yukarıda biraz bahsettik. Üçüncüsü ise, hatalı çeviriler de olsa büyük oranda doğru. Yapay zeka çevirileriyle dünya daha küçük bir yer oldu.

 

Eskiden, bir kullanıcının web sitesi sahibi olması için kod bilmesi gerekirdi. Artık böyle bir zorunluluk yok. Yapay zeka araçları bir yandan daha karmaşık sürümlere yükselirken, bir yandan da az kodlu ya da kodsuz araçlar yaygınlaşıyor. Bu araçlar, yakında kullanıcı deneyiminde vazgeçilmez olacak.

 

Yapay zeka uygulamalarının ucuzlaması ya da bedava olmasıyla, herkesin her şeyi yaptığı bir çağa gireceğiz. Eskiden, bilgi ve yetenek birikimi gerektiren video yapımı, artık yapay zekayla bir tık uzakta. Kimi video yapım programları, şablonlar kullanarak 10 dakikada video üretebiliyor. Video yaptınız ama müziğiniz eksik mi kaldı? O besteyi de başka bir yapay zeka programı yapacak. Resim çizmek ve müzik yapmak için sanat eğitimi zorunlu olmayacak. Nota bilmek de çizimde usta olmak da gerekli olmayacak. Böyle bir dünyada, işgücünden beklenti de daha yüksek olacak. Yapay zeka çağına uyum sağlayamayanlar işsiz kalacak. Daha hızlı öğrenen, yetenekleri sık sık güncellenen kullanıcılar olacağız.

 

 

 

 

 

 

 

(1) Bkz. https://pestleanalysis.com/pestle-analysis-of-artificial-intelligence/

(2) Bkz. https://syrus.es/por-que-la-inteligencia-artificial-es-peligrosa-27096.html

(3) Bkz. https://www.bbc.com/afrique/monde-65917475

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder